2017. május 29. hétfőMagdolna
11°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

RMDSZ-FIDESZ VISZONY

2014. április

Borboly Csaba: Vastag számok, vékony elemzések

Az április 6-i választás legfontosabb eredménye, határon túlról nézve, hogy minden előzetes várakozást, elemzői jóslatot meghaladó mértékben regisztráltak és szavaztak a határon túli magyar kettős állampolgárok. »


SIPOS ZOLTÁN: Székelyföldi autonómia, ha Putyin is bekavar

Az ukrajnai események után az erdélyi magyarság ismét téma lehet nemzetközi körökben, és ennek nem kell nagyon örülni. »


Bakk Miklós: Fidesz–RMDSZ, avagy a diaszpóralét stratégiája

Úgy tűnik, a magyar kormánypártnak mind az RMDSZ-re, mind pedig az ellenzékére szüksége van mint két, egymást kiegészítő regulátorra - állapítja meg Bakk Miklós. »


Kiss Tamás: Az erdélyi magyar politikum és a magyar nemzetpolitika közti ütközési pontok

Az RMDSZ és a Fidesz viszonyáról értelmetlen önmagában beszélni. A feltételrendszert, amiben az erdélyi magyarok a mindennapjaikat élik, nagymértékben a román állam határozza meg. »


Zsigmond Csilla: Választás és hitelesség

A romániai és a magyarországi politikai mező az érdemi politikai viták, a politikai programok helyett a lózungok, a megbélyegzések, a populizmus és a sarkos dichotómiák világa. »


Balázsi-Pál Előd: A kétharmadozás szemberöhögésének rációjáról

Nem elsősorban a magyarországi választási rendszerrel van bajom, hanem úgy általában a nem arányos választási rendszerek kelet-európai használatával. És a kétharmad értelmezésével. »


Szőcs Levente: A politológus esete a logikával

Olvasónk Ilyés Szabolcsnak írt válaszában bebizonyítja, mennyivel aránytalanabb a magyar választási rendszer a románnál. Nem mintha a románt jónak tartaná. »


Ilyés Szabolcs: Választások – utóhang

Távol álljon tőlem védeni az RMDSZ-t és annak vezetését, de azért feltevődik bennem a kérdés, hogy mi a szöszt csinálhat Kelemen Hunor 2014-ben, amikor Azanyaországban nyer a Fidesz? »


Parászka Boróka: A kettős állampolgársági történet vége

Erdély nem az a világ, ahol bármit is érdemben átírhat a magyar törvényhozás állampolgársággal, honosítással, választójoggal. Egy nem létező politikai tér imitációjával. »


Kelemen Attila Ármin: Vajon meddig üldözi a Fideszt az RMDSZ hálája?

Az RMDSZ olcsón árazza be magát, ha megelégszik azzal, hogy Tőkés politikai semlegesítése miatt, és az Antal-Tamás érdekcsoport üdvözülése végett nem gondolja újra a Fidesszel szembeni igényeit. »


Balázsi-Pál Előd: Amit leszűrhetünk az országgyűlési választásokból

A Fidesz rengeteg szavazatot veszített, de valószínűleg megtartotta kétharmadát. És ezt vagy néhány magyarországi szavazatnak, vagy a határon túliaknak köszönheti. Egyik sem szerencsés. »


Biró Zsolt szerint nem illik a határon túliaknak felróni a kétharmadot


Kelemen gratulált a Fidesz-KDNP győzelmének


Kelemen vitatná azt, hogy az RMDSZ nem lenne a Fidesz erdélyi partnere


Körülbelül 30-35 romániai magyar van a Fidesznél


Hoppá! Kelemen Hunor is a Fidesznél van